Het impressionisme is vrouwelijk

L’Impressionnisme c’est féminin

[/et_pb_text]

Bij de groep impressionisten denken we onwillekeurig aan mannelijke schilders: Monet, Renoir, Degas, Sisley, Pissarro, … etc. Dat ook vrouwen deel uitmaakten van deze beweging is veel minder bekend. Vanaf het begin heeft Berthe Morisot (1841-1895) deel uitgemaakt van Les Impressionnistes. Zij was niet alleen één van de belangrijkste vertegenwoordigers, maar kan ook gezien worden als een pionier van het impressionisme. Ook de Amerikaanse Mary Cassatt (1844-1926) heeft een belangrijke rol gespeeld. Naast haar vernieuwende werk stimuleerde zij Amerikaanse verzamelaars om werk van de impressionisten te kopen. Dankzij haar is het impressionisme populair geworden in de Verenigde Staten. De helaas jong gestorven Eva Gonzalès (1847-1883) is tegenwoordig bekend als de enige leerlinge van Edouard Manet, maar zij was zoveel meer dan dat. Onderzoek wijst zelfs uit dat zij, net als Berthe Morisot die met Manets broer trouwde, een grote inspiratiebron is geweest voor Manet en hij door hen impressionistisch is gaan schilderen! De minder bekende Marie Bracquemond (1840-1916) heeft het impressionisme altijd vurig aangehangen. Zij heeft aan verschillende tentoonstellingen deelgenomen en haar werk verdient het om weer voor het voetlicht geplaatst te worden. En wat te denken van Blanche Hoschedé-Monet (1865-1947) de stief- en schoondochter van Claude Monet. Zij had het voorrecht om de schilder van nabij mee te maken en al snel werd zij zijn meest begaafde leerlinge. Hij leerde haar alles wat hij wist over de natuur, de kleuren en het licht. Zij schilderde mee aan zijn zijde en gebruikte hetzelfde canvas, dezelfde penselen en hetzelfde palet met dezelfde kleuren. Zonder signatuur is het zelfs nu nog moeilijk om te bepalen of de schilderijen uit deze periode van Blanche of van Monet zijn!

De online cursus De Vrouwelijke Impressionisten wordt gegeven door Kunsthistorica Karin Haanappel en bestaat uit 10 online colleges van ca. 2,5 uur die live via ons webinarsysteem om de twee weken worden gegeven. Na afloop wordt de opname, voorzien van aanvullingen, in de online leeromgeving geplaatst. Deze collegereeks start op 15 april 2024 (exact 150 jaar na de opening van de allereerste tentoonstelling van de impressionisten). 

Wil je vrijblijvend bericht ontvangen wanneer de nieuwe reeks colleges De Vrouwelijke Impressionisten van start gaat? Laat dan via het formulier hieronder je naam en emailadres achter.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
[/et_pb_section]